Théâtre de la Comédie de Genève

Type

Équipements publics, Culture et vie sociale


Date de réalisation

2020


Ingénieur civil

T-ingénierie - Batiserf - Brasey


Maître de l'ouvrage

Ville de Genève


Autre(s) intervenant(s)

Changement A Vue, scénographe - Kahle Acoustics, acousticien - 8'18'', concepteurs lumière - EPPAG, ingénieur façades - RG Riedweg et Gendre SA, CVC


Surface brute

16'000


Coût

98'000'000 CHF TTC


Procédure

concours


Architecte

FRES architectes

Interview de l'architecte Interview de l'architecte

Descriptif Descriptif

A true machine for creating culture, and certainly dreams, the project expresses itself through its characteristic cross-section that defines its sloping silhouette. In the new district of the Eaux-Vives train station, which was recently overturned by the arrival of the CEVA line and its glass station, the rectangular urban form of the theater respects the urban plan. The emergence of the four excrescences reflects the programmatic distribution with the large functional spaces that form the main hall and its stage tower, the experimental rooms, the large workshops and the administration. The plan reflects the cross-section, both simple and effective: to the south, on the newly created square, opens the large linear foyer whose concrete ceiling once again reveals the design of the spacing of the major volumes; to the north, facing the existing residential area, are the courtyards for internal use that run along the same glass façade. Slipped between these rectilinear distribution bands, all the spaces find their right place and are innervated by a very rational distribution system. The generous spans induced by the function imposed the choice of concrete as the material that accompanies the space. On the façade, the glass and its repetitive and rigorous grid, as well as the perforated metal, give the whole a contemporary nature that subtly blends with the modular writing of the emerging aedicules of the underground station. Philippe Meier

Plans Plans

Photos Photos

Autres références Autres références

Théâtre de la Comédie de Genève

FRES ARCHITECTES > Laurent Gravier + Sara Martín Cámara 55 rue des Rigoles 75020 Paris - France 29 route de Jussy 1226 Thônex - Genève - Suisse

Tél: 022 348 91 45

atelier@fresarchitectes.com

Accessibilité TPG Accessibilité TPG

Gare CFF Genève Eaux-Vives tramway lignes 12 et 17