Tour RTS

Type

Bureaux


Date de réalisation

2010


Ingénieur civil

Thomas Jundt Ingénieurs Civils sa


Maître de l'ouvrage

SRG SSR Idée Suisse


Autre(s) intervenant(s)


Surface brute

17'400 m2


Coût

43'560'000


Procédure

mandat d'études parallèles


Architecte

dl-a, Inès Lamunière et Patrick Devanthéry architectes

Interview de l'architecte Interview de l'architecte

Descriptif Descriptif

The planned transformation of the envelope of the former Television Centre tower goes far beyond simple works to “change the façade”. Here the actual size, scale and massing is modified. Indeed, the verticality of the Geneva headquarters has become more eye catching by greatly reinforcing its sculptural and monolithic character. The original facades, featuring a very close-knit network of posts, are replaced by an extremely smooth skin, whose motif, alternating large panels of glass and small panels of polished stainless steel, is staggered from one floor to the next, emphasising the idea of a pure prism. To complete the transformation of this emblematic building part of the urban landscape of Calvin’s city, the last four floors have been turned upside down to become a sort of “giant eye” or immense screen emerging from the tower, thus giving it a new volume. The complete redesign of the silhouette thus reinforces its emergence on the town’s skyline. Inside the seventeen storeys, double or triple floors have been installed to offer spaces for meetings between the company’s various departments. They are sometimes used as recording studios and enliven the composition of the façade. The building is noticeable at night with its coloured lights that enhance these large empty spaces.

Plans Plans

Photos Photos

Principaux prix et distinctions Principaux prix et distinctions

1er prix, 2005

Autres références Autres références

Tour RTS

dl-a
designlab-architecture sa, 5 Rue Gourgas
1205 Genève

Tél: +41 22 307 01 30

mail@dl-a.ch

Accessibilité TPG Accessibilité TPG

Arrêt "Uni-Mail": Lignes 15 - 32

Credits Credits

Images ©Fausto Pluchinotta - Image "avant travaux" ©RTS Plans ©dl-a, Inès Lamunière et Patrick Devanthéry architectes