Logements à Corsier

Type

Habitation, Commerce et artisanat, Bureaux


Date de réalisation

2013


Ingénieur civil

Ingeni SA et ESM GROUP


Maître de l'ouvrage

Ch. Bonnet


Autre(s) intervenant(s)

In Situ paysagiste


Surface brute

5'000 m2


Coût

11'800'000


Procédure

mandat direct


Architecte

atelier Bonnet architectes

Interview de l'architecte Interview de l'architecte

Descriptif Descriptif

On this plot on the northeast exit from the village of Corsier, in a former agricultural zone, the project consists in replacing the warehouses of a masonry firm with two small residential apartment buildings and a commercial building. Completed in stages, the complex is composed of two buildings perpendicular to the slope, incorporating an underground car park and a third building parallel to the topology of the place. The plot is accessed by a road passing in front of the firm’s new headquarters and leading to a courtyard which, on the east side, that is to say the side of one of the two residential buildings, appears in the form of a large overhang. This acts as a reception area and a covered area for vehicles. From this place, whose landscape is quite spectacular, you take an architectural route leading to the apartments in the form of small villas. The living room in each of these, with a more than generous high ceiling, looks out on to a country landscape with Lake Geneva and the Jura mountains in the background. The duplex theme is repeated in the other apartment building. The facades are in rough, precast tinted concrete. The material is used with great precision: the concrete joints – expressing the stages in construction – become a feature of the project, just as the print marking on the shuttering panels. The low walls of the outdoor spaces also blend in with the buildings.

Plans Plans

Photos Photos

Autres références Autres références

Logements à Corsier

Avenue Rosemont 6
1208 Genève

Tél: +41 22 786 38 47

info@bonnet-architectes.ch

Accessibilité TPG Accessibilité TPG

Arrêt "Corsier Village" : Ligne G

Credits Credits

Photos ©Pierre Bonnet Plans ©atelier Bonnet architectes