NEW >> Carantec

Type

Habitation, Commerce et artisanat, Équipements publics, Culture et vie sociale, Espaces publics


Date de réalisation

2020


Ingénieur civil

ras


Maître de l'ouvrage

Ville du Grand-Saconnex et Swiss Life


Autre(s) intervenant(s)

Hager partner, architecte-paysagiste


Surface brute

49'078


Coût

NC


Procédure

concours


Architecte

group8

Descriptif Descriptif

The urban form is based on an overall serpentine layout and creates a silhouette of different heights. So these volumetric links give the space openness, providing a variety of perspectives over the public spaces and distant views from the majority of the apartments. It favours all-through and dual aspect layouts, with loggias that open up the corner of residential buildings or penetrate deep into the layout. The morphology, together with the tectonic register of the architectural expression, seeks a unified register in order to suggest the idea of a group. The irregular contour of the buildings creates premises with a great variety of proportions, producing a multitude of perceptions. The square is clearly a pedestrianized area, separated from road traffic. It comprises a succession of places and ambiances that provide a range of public spaces. The "maison des médecins" (doctors’ house) is essential as a link between the spaces of the square. The interplay of tree-filled spaces and the voids of the small squares responds to the heights of the buildings. In strong contrast to the square, an attractive linear park in terraces overhanging the narrow ridge. It is an extension of the existing Les Délices park. The main and public path provides a walk from the town hall to the toy library, passing along the full length of the perimeter of the project and widening out in places to form play areas.

Plans Plans

Photos Photos

Principaux prix et distinctions Principaux prix et distinctions

Projet lauréat

Autres références Autres références

NEW >> Carantec

group8 Rue Baylon 2bis 1227 Carouge

Tél: 0225608888

pr@group8.ch

Credits Credits

Images: ©Thomas Sponti