Quartier de La Chapelle N°1-3-5-7

Type

Habitation


Date de réalisation

2014


Ingénieur civil

B+S ingénieurs conseils SA


Maître de l'ouvrage

Fondation privée pour des Logements à Loyers Modérés (FPLM)


Autre(s) intervenant(s)

-


Surface brute

17'445 m2


Coût

NC


Procédure

concours


Architecte

BASSICARELLA ARCHITECTES

Interview de l'architecte Interview de l'architecte

Descriptif Descriptif

The Chapelle-les-Sciers district comprises eighteen buildings on eight hectares of land, previously fields or allotments. The urban project consists in erecting rectangular buildings of seven or eight storeys, freely positioned, once on the large side and once on the small side. In the centre, the large communal underground car park is located outside the buildings’ foundations. The entire housing scheme is controlled financially by the State, since located in a development zone. In this context, the four first buildings mark the access to the district when you arrive from route de La-Chapelle. The buildings are simple, in slightly tinted precast concrete, with projecting loggias on the four corners. The centre of each building is pierced by a large open courtyard with walkways and two staircases facing each other. The installation in a peri-urban district of circulation areas that evoke more a traditional town than the ordinary staircase of a suburban apartment building creates spatiality and gives added value in terms of use. Each floor is divided into seven apartments – an indication of the determination to optimise the areas and propose a diversified rental offer. Access to each apartment is by the night area which leads to the day rooms, some of which look out on to the courtyard.

Plans Plans

Photos Photos

Autres références Autres références

Quartier de La Chapelle N°1-3-5-7

Avenue Rosemont 6 - 1208 Genève

Tél: 022/700.81.81

info@bassicarella.ch

Accessibilité TPG Accessibilité TPG

Arrêt "La Chapelle" : Ligne 43 Arrêt "Bachet de Pesay": Lignes 4 - 12 - 14 - 15 - 18 Futur CEVA

Credits Credits

Images ©Didier Jordan Plans ©BASSICARELLA architectes