NEW >> Complexe intercommunal Le Sapay

Type

Éducation, Équipements publics, Culture et vie sociale, Espaces publics


Date de réalisation

2016


Ingénieur civil

ab ingénieurs sa


Maître de l'ouvrage

Commune de Plan-les-Ouates et Ville de Lancy


Autre(s) intervenant(s)

Amstein & Walthert Ingénieurs CVSE, Emmer & Pfenninger AG, La Touche Verte, B.ü.L.b grafix


Surface brute

15900 m2


Coût

72'000'000


Procédure

concours


Architecte

CLR architectes

Interview de l'architecte Interview de l'architecte

Descriptif Descriptif

Located south of the new district of Chapelle-les Sciers, the school and sports complex of Le Sapey comprises four separate blocks built at two datum elevations to cater for a complex topography. In its residential character, the built morphology is a logical continuation of that used for the sixteen residential buildings. The three blocks on the upper level are designed for school and extracurricular activities. They feature large cantilevers that highlight the entrances. The layout provides generous expansions in the passageways that overlook the landscape. In the centre of the floor plan, the covered playground is sited on the roof of a full basement that links the buildings and is broken by two patios. Inside, exposed concrete is combined principally with natural wood panels that dominate the perception of the space. The sports part of the scheme occupies the space set slightly below, with a sports hall and gym above the swimming pool. The layout is designed in such a way as to allow a view of games being played as part of physical education The architectural style adopted features alternating solid and glazed bands, broken at regular intervals by large white concrete frames that remove any ambiguity about not using the modern style of horizontal, non load-bearing, windows. The compositional rigour and unity of material – pre-cast concrete – gives the development a very strong character and identity that confirms its institutional function.

Plans Plans

Photos Photos

Principaux prix et distinctions Principaux prix et distinctions

1er rang / 1er prix

Autres références Autres références

NEW >> Complexe intercommunal Le Sapay

CLR architectes
Vieux-Grenadiers 8
1205 Genève

Tél: 022 322 29 00

info@clr.ch

Accessibilité TPG Accessibilité TPG

Arrêt Trèfle-Blanc / Tram 12

Credits Credits

Texte ©phmeier