EMS le Nouveau Prieuré

Type

Habitation, Équipements publics


Date de réalisation

2015


Ingénieur civil

Michel Paquet Ingénieurs Civils


Maître de l'ouvrage

BCAS Genève (Bureau Central d'Aide Sociale)


Autre(s) intervenant(s)


Surface brute

17'580 m2


Coût

68'000'000


Procédure

concours


Architecte

dl-a, Inès Lamunière et Patrick Devanthéry architectes

Interview de l'architecte Interview de l'architecte

Descriptif Descriptif

The “Nouveau Prieuré” complex is the first social experience in Geneva which contains an end-of-life residence combined with a day nursery and student housings. To meet the requirements of this ambitious scheme, the project is based on the construction of three separate buildings surrounding a large circular square - in the form of a patio - around which flows a generous circulation area. The latter gives access to each of the communal parts of the scheme, such as the cafeteria, the administrative offices, the day nursery and the students’ living area, thus encouraging communication, mixing and social life. The typology of the residential part for seniors adopts an architectural concept that is also original, with a principle of shared apartment in which eight people live together around a large living room. The quality of the dwelling is reinforced by the fact that the service spaces are placed at the back and by the natural light flowing in from a glass courtyard in the centre and laterally by a large south-facing loggia. As regards the architectural design of the facades, these are in four different colours of precast concrete which catches the eye, and very slight inflexions of emerging volumes that allows perception to be enriched according to the standpoint. The general composition is embellished by the presence of closed gardens, the largest of which acts as the entrance.

Plans Plans

Photos Photos

Principaux prix et distinctions Principaux prix et distinctions

Premier prix, 2004

Autres références Autres références

EMS le Nouveau Prieuré

dl-a
designlab-architecture sa, 5 Rue Gourgas, 1205 Genève

Tél: +41 22 307 01 30

mail@dl-a.ch

Accessibilité TPG Accessibilité TPG

Arrêt "Clos-du-Môlant" Lignes 1 - 9 Arrêt "Gradelle":Lignes 1 - 9 - 33

Credits Credits

Images 1, 2 et 4 ©dl-a, Inès Lamunière et Patrick Devanthéry architectes Image 3 ©Fausto Pluchinotta Plans ©dl-a, Inès Lamunière et Patrick Devanthéry architectes