Herbier du Jardin botanique

Type

Culture et vie sociale, Espaces publics


Date de réalisation

2012


Ingénieur civil

Fiechter ingénierie SA


Maître de l'ouvrage

Ville de Genève


Autre(s) intervenant(s)

-


Surface brute

2'458 m2


Coût

12'000'000


Procédure

concours


Architecte

BASSICARELLA ARCHITECTES

Interview de l'architecte Interview de l'architecte

Descriptif Descriptif

Located to the west of the current Botanical Garden Conservatory, designed by the architect Jean-Marc Lamunière and his partners (1968-1974), the extension accommodates additional storage areas in its underground part for plant samples and the new refreshment bar, shop and exhibition area in its emerging part. These new activities replace the former aviary, destroyed during the works, and are expressed in the form of three freely placed buildings. Their almost random positioning allows them to be gently incorporated into the garden’s plant life and creates, at the centre, a small square that becomes the area for accessing the three pavilions. To the south the largely glass-paned cafeteria has a double aspect with a terrace opening on to the garden of the historical villa “Le Chêne”. The façade envelope is in tinted cast concrete treated by deactivation, a sort of sanding of the surface by a chemical procedure. In this way the incrusted stones appear at the surface of the concrete. This finish, with the window frames in natural wood, helps the building blend harmoniously into this highly sensitive place. The basement area provides researchers with a large, triple-height reading room facing the three floors of underground archives. Here, in a world of raw concrete, the interior is flooded with light streaming through overhead glass placed discreetly in the grass.

Plans Plans

Photos Photos

Autres références Autres références

Herbier du Jardin botanique

Avenue Rosemont 6 - 1208 Genève

Tél: +41 22 700 81 81

info@bassicarella.ch

Accessibilité TPG Accessibilité TPG

Arrêt "Jardin Botanique": Lignes 1 - 11 - 25 - 28

Credits Credits

Image "avant travaux" ©Conservatoire et Jardin botaniques / Ville de Genève Images ©Didier Jordan Plans ©BASSICARELLA architectes