Quartier de La Chapelle N°13

Type

Habitation


Date de réalisation

2014


Ingénieur civil

Solfor SA


Maître de l'ouvrage

Fondation Berthe Bonna Rapin


Autre(s) intervenant(s)

Beric SA (bureau de réalisation)


Surface brute

12'287 m2


Coût

28'750'000


Procédure

concours


Architecte

Lopes & Périnet-Marquet Architectes

Interview de l'architecte Interview de l'architecte

Descriptif Descriptif

The Chapelle-les-Sciers district comprises eighteen buildings on eight hectares of land, previously fields or allotments. The urban project consists in erecting rectangular buildings of seven or eight storeys, freely positioned, once on the large side and once on the small side. In the centre, the large communal underground car park is located outside the buildings’ foundations. The entire housing scheme is controlled financially by the State, since located in a development zone. The district ends in the southwest with three buildings where the slope is the greatest at the widest point of the plot, facing the school. The volumes are rather complex, cut up by the staggered envelope plane which creates terraces for the upper storey apartments. The façade has alternating precast concrete panels and vertical French-style windows, along with pivoting metal shutters. The buildings’ entrance areas are large, designed with double height, since benefiting from the land’s natural slope. Here the staircase is double, to comply with safety regulations. It takes you up to the apartments and becomes narrower as you go up. The smallest apartments are in the first floors and the largest are on the upper floors but all have the living room in the corner.

Plans Plans

Photos Photos

Autres références Autres références

Quartier de La Chapelle N°13

8 rue des Maraîchers
1205 Genève

Tél: 022 735 18 02

lopesperinet@lopesperinet.ch

Accessibilité TPG Accessibilité TPG

Arrêt "La Chapelle" : Ligne 43 Arrêt "Bachet de Pesay": Lignes 4 - 12 - 14 - 15 - 18 Futur CEVA