Transformation du Crédit Suisse

Type

Bureaux


Date de réalisation

2014


Ingénieur civil

NC


Maître de l'ouvrage

Crédit Suisse AG, Corporate Real Estate & Services, Lausanne


Autre(s) intervenant(s)


Surface brute

NC


Coût

NC


Procédure

concours


Architecte

BUCHNER BRüNDLER ARCHITEKTEN

Interview de l'architecte Interview de l'architecte

Descriptif Descriptif

The building has housed the central headquarters of Credit Suisse since 1930 and offers an open courtyard typology. Its façade is austere in cut stone in very vertical proportions. Heavily transformed during the twentieth century, these works made it loose its substance and originality. In 2011, the bank decided to give a second life to this building standing at the foot of the old town by the Rhône. The scheme consists in reinterpreting its original characteristics. Firstly, by emptying its centre to create an interior atrium all in white concrete with a very abstract structure which gives a sober elegance to this reference space in the project, the client welcoming area, which is slightly softened by glass structures slanting in the void and filled with sanded glass to ensure the confidentiality required of the function. A roof composed of hundreds of glass spheres ensures its coverage and lets in natural light. Secondly, by “cleaning” the elements of the façade removing what time had added and restoring the slender proportions. A series of tinted precast concrete components, giving a contemporary style to the envelope, was added to the retained, enhanced stone. The cornice and loft storey have been entirely rebuilt in concrete with larger windows than in the 1930s version.

Plans Plans

Photos Photos

Autres références Autres références

Transformation du Crédit Suisse

Utengasse 19 4058 Basel

Tél: +41 61 306 30 00

mail@bbarc.ch

Accessibilité TPG Accessibilité TPG

Arrêt "Bel-Air": Lignes 2 - 3 - 4 - 5 - 7 - 10 - 14 - 18 - 19 - D

Credits Credits

Image "avant travaux" et plans ©Buchner Bründler Architekten Images ©Daniela Tonatiuh et ©Luca Fascini