Villa urbaine avenue de la Roseraie

Type

Habitation


Date de réalisation

2009


Ingénieur civil

Pillets SA


Maître de l'ouvrage

Consorts Massey


Autre(s) intervenant(s)


Surface brute

880 m2


Coût

4'500'000


Procédure

concours


Architecte

dl-a, Inès Lamunière et Patrick Devanthéry architectes

Interview de l'architecte Interview de l'architecte

Descriptif Descriptif

The project is located on a plot with a very small area, generating many constraints and requiring optimisation of the dwelling’s dimension. The design of this small building, both simple and refined, is based on a programme that required the creation of one apartment per floor. A quality external extension is required. The five 5-roomed apartments are here superimposed on an entrance floor that is partly below ground, forming the building’s base. Each dwelling has its own private access by lift which becomes the main means of accessing the building. The day areas are placed one after the other on rue de la Roseraie, with a very large terrace dominating the neighborhood. The night rooms are facing the hill and in close proximity to numerous planted trees. The special feature of the structure also resides in the alternating installation of cantilevered balconies in front of large sliding windows with natural wood frames. They thus generate double storeys outside, offering interesting spatiality. The remainder of the façade is composed of a white roughcast, pierced by large rectangular windows, also with natural wood frames.

Plans Plans

Photos Photos

Autres références Autres références

Villa urbaine avenue de la Roseraie

dl-a
designlab-architecture sa, 5 Rue Gourgas
1205 Genève

Tél: +41 22 307 01 30

mail@dl-a.ch

Accessibilité TPG Accessibilité TPG

Arrêt "Reverdin": Lignes 1 - 35 Arrêt "Blanche": Lignes 12 - 18

Credits Credits

Images ©Fausto Pluchinotta Image "avant travaux" et plans © dl-a, Inès Lamunière et Patrick Devanthéry architectes