Quartier d'habitations à Vessy

Type

Habitation


Date de réalisation

2013


Ingénieur civil

Ott et Uldry ingénieurs civils


Maître de l'ouvrage

Fondation Privée pour des logements à loyer modérés (FPLM)


Autre(s) intervenant(s)

In Situ paysagiste


Surface brute

121'002 m2


Coût

37'800'000


Procédure

mandat d'études parallèles


Architecte

atelier Bonnet architectes

Interview de l'architecte Interview de l'architecte

Descriptif Descriptif

This residential district is starting the transformation and densification of the Plateau de Vessy, a natural promontory that overlooks the meanders of the Arve to the north and opens out to Salève mountains to the east. The project for these one hundred and eight rental dwellings proposes to erect three buildings placed in a falsely random manner in a large field destined for them. The urban design seeks, above all, interplay between the three buildings, this being reinforced by landscaping all in curves. The innovative feature of this project stems from the unusual morphology of the layout linking three independent buildings – two rectangular and one L-shaped – to passageways / open spaces whose centre is pierced by large, slightly staggered circular openings. The stairs and lifts are contained in this elegant inner space which recalls medieval or nineteenth century courtyards with finishing mainly in raw concrete. The apartments are all double aspect, with a few rare rooms looking directly on to indoor circulation areas in the way of typologies with corridors. The facades are composed of vertical windows in three sizes, in a staggered position within the roughcast envelope in four bands of colour. In contrast with this polychrome surface, the parapets of the loggias-balconies are in concrete and pierced with small circles.

Plans Plans

Photos Photos

Autres références Autres références

Quartier d'habitations à Vessy

Avenue Rosemont 6
1208 genève

Tél: +41 22 786 38 47

info@bonnet-architectes.ch

Accessibilité TPG Accessibilité TPG

Arrêt "Vessy" : ligne 41

Credits Credits

Images ©Pierre Bonnet Plans ©atelier Bonnet architectes