Logements au Pommier

Type

Habitation


Date de réalisation

2005


Ingénieur civil

Perreten & Milleret S.A.


Maître de l'ouvrage

CIA caisse de prévoyance


Autre(s) intervenant(s)


Surface brute

20'700 m2


Coût

29'500'000


Procédure

concours


Architecte

Acau,Aeby Perneger

Interview de l'architecte Interview de l'architecte

Descriptif Descriptif

The construction of four low-cost apartment blocks results from a town planning scheme, whereas their form, typological layout and materiality express the architects’ considered decision. Downhill from villa Gardiol, the current headquarters of the Interparliamentary Union, their positioning perpendicular to the slope leaves the view open to chemin du Pommier. The buildings are two almost identical twins, which implies that you access each time the centre of an external square which takes you to both the back and front of the building. The four apartment blocks are composed of a base, which contains the car park and the residential first story. The remaining apartments are in the upper part. The buildings are linked to rue Gardiol, located further down, by a clever system whereby the projecting overhang volumes are used as circulation areas. All the apartments are double aspect, with a smooth-faced northeast elevation, the bedroom side, and a face with loggias on the southwest side where the day areas are located. Rough cast materials are used for the buildings that are to be low-cost dwellings: a simple envelope of pre-fabricated panels in orangey red tinted concrete between a “line” of grey concrete, stair wells in raw concrete, loggias leaving visible the assembly of the façade components, metal/wood window frames and minimalist treatment of interior coverings.

Plans Plans

Photos Photos

Autres références Autres références

Logements au Pommier

Aeby Perneger & associés 19 rue de Veyrier
1227 Carouge

Tél: +41 22 809 66 66

mail@aeby-perneger.ch

Accessibilité TPG Accessibilité TPG

Arrêt "Gardiol": Ligne 3

Credits Credits

Images ©Thomas Jantscher - Plans ©Aeby Perneger